« terug naar het overzicht

De voorstellen van commissie Borstlap

12 februari 2020

Eind 2018 is op verzoek van Minister Koolmees een onafhankelijke commissie opgericht onder leiding van DRS. H. Borstlap. Deze commissie onderzoekt de werking van de huidige arbeidsmarkt. De 3 adviesvragen van het kabinet waren:
 1. Welke ontwikkelingen hebben een fundamentele invloed op de arbeidsmarkt en de positie van werkenden?
 2. Leiden die ontwikkelingen tot knelpunten met de huidige regels?
 3. Welke oplossingen zijn er om eventuele knelpunten nu en voor de toekomst weg te nemen?
Na bijna 1,5 jaar onderzoek heeft commissie Borstlap op 01-02-2020 verschillende adviezen aan het kabinet voorgelegd. Om het voor onze kandidaten en klanten zo overzichtelijk mogelijk te houden hebben wij voor jullie de belangrijkste adviezen op een rijtje neergezet.

De commissie adviseert meer wendbaarheid. Dit willen ze bereiken door:
 1. Het ontslagrecht te versoepelen.
 2. De loondoorbetaling bij ziekte te verlagen van 2 jaar naar 1 jaar.
 3. De fiscale voordelen bij ZZP’ers weg te halen. 
 4. Een hoger minimumloon te geven aan werknemers met een flexcontract. Hierdoor wordt flexibel werken duurder voor opdrachtgevers.
 5. De periode van tijdelijke overeenkomsten terug te laten lopen van 3 jaar naar 2 jaar.  
Ook adviseert de commissie om meer duidelijkheid te creëren. Dit willen ze bereiken door middel van:
 1. Dat er straks nog maar 3 type werknemers zijn:
  - Zelfstandigen
  - Werknemers met een vast contract
  - Werknemers op uitzendbasis
 2. Verwarring bij uitzendconstructies te voorkomen. Daarom mogen er straks alleen werknemers uitgezonden worden als er een uitzendbureau en een uitzendopdracht zijn. Ook zullen uitzendkrachten al na 26 weken een betere bescherming gaan krijgen, in plaats van de huidige 78 weken.
 3. Verantwoorden. Wanneer jij als werkgever of opdrachtgever kunt verantwoorden dat iemand zelfstandig is, mag hij of zij als werknemer (dus zonder vast contract) werken.
 4. Het niet beëindigen van je contract wanneer je ziek bent als uitzendkracht.
 5. Een maximumtermijn stellen aan het inzetten van en uitzendkrachten. Deze uren worden ook gekoppeld aan de uitzendkracht. De commissie wil hiermee voorkomen dat opdrachtgevers onbeperkt kunnen inlenen.
 6. Het aanpassen van een app of bemiddelingsplatform. Deze platform worden nu beschouwd als werkgevers en worden verantwoordelijk voor de fiscale afdrachten.
 7. Uitsluiting loondoorbetalingsverplichting verbieden.
Echter zijn dit nog adviezen. Het ministerie gaat deze adviezen nu verder uitwerken en concreet maken. Wanneer er meer nieuws is, lees je dat uiteraard op onze site en socials. Houd deze dus goed in de gaten.